Wednesday, October 16, 2013
Monday, October 7, 2013
Eseuri de duminica
* also:
[Pagini despre sufletul românesc, de Constantin Noica]
Wednesday, October 2, 2013
Solomon Marcus
Solomon Marcus, nascut in 1925 (in acelasi an ca ea), la Bacau. Matematician, printre altele (semiotica, lingvistica, filosofie, istoria stiintei).
Cum am ajuns la el?
Citind pe Wikipedia ca in primul sau articol care apare pe DBLP, Victor Vianu face referire la Solomon Marcus, recunoscandu-l si multumindu-i pentru orientare ("acknowledges him for guidance").
[De vorbă cu un mare savant - Solomon Marcus - "Paşaportul meu spre universalitate a fost matematica”, Formula As, 2012, numarul 1029]- Care vă sunt bucuriile, acum, la 87 de ani?
- Ştiţi de ce se zice că la chinezi costul vieţii e mult mai mic? Fiindcă s-au obişnuit să se mulţumească cu o lingură de orez. Eu mi-am găsit şi-mi găsesc motive de bucurie într-o serie de lucruri pe care mulţi le aruncă la categoria banalităţi, care nu merită atenţie. Dacă trece pe lângă mine un copil care-mi zâmbeşte, mă încarc cu energie pentru o bucată de vreme. De multe ori mă bucur, pur şi simplu, că merg pe propriile mele picioare. Sau că văd ceva frumos pe stradă, ca "trecătoarea” lui Baudelaire. Secretul e să ştii să te fereşti de acele găuri negre, care te scot din viaţa autentică: lâncezeala, rutina, plictisul, viciile, stresul. Sunt stări în care nu trăieşti cu adevărat, în care nu poţi fi creativ, nu te poţi îndrăgosti. Din ele poţi scăpa oferindu-ţi spectacole, fiecare la nivelul care îi este accesibil. Eu pot beneficia la vârsta mea de marile spectacole ale ştiinţei, care celor mai mulţi le sunt inaccesibile - acele spectacole pentru care biletul de intrare nu se plăteşte în bani, ci în cultura pe care ai acumulat-o. Dispun de suficientă energie pentru a mă împrospăta continuu, pentru a putea privi cu un ochi limpede lucruri pe care, poate, le-am văzut de sute de ori, dar care îmi aduc de fiecare dată bucurie. Trăiesc în bucurie, deşi ştiu că fericirea ne este inaccesibilă. Existenţa umană este fundamental tragică.
De asemenea, vezi si interviul luat de Eugenia Voda pentru Televiziunea Romana, in emisiunea Profesionistii.
Cum am ajuns la el?
Citind pe Wikipedia ca in primul sau articol care apare pe DBLP, Victor Vianu face referire la Solomon Marcus, recunoscandu-l si multumindu-i pentru orientare ("acknowledges him for guidance").
Subscribe to:
Posts (Atom)